Markaz község címere

Markaz község címere fekete színű selyemhímzéssel keretezett kék és zöld színű tárcsapajzs, melynek kék színű felső részében helyezkedik el a község 1777 -ből származó ezüsthímzésből készített pecsét nyomata. Az alsó rész zöld színű halmán áll az ezüstszínű vár. A vár kapurésze barna selyemhímzés. A várhalom heraldikai bal oldalának alján természetes színű gímszarvas áll, a heraldikai jobb oldalon természetes színű szőlőtő; aranyszínű szőlőfürttel. A zöld sáv középső részén hullámos vízfelületet jelképező ezüstfolyó sáv húzódik a pajzs teljes hosszában.

Markaz község
Kép: János NagyPanoramio

A címeralkotók szándéka szerint az új címer magában foglalja az 1776-ból ránk maradt községi pecsétnyomó grafikáját, ezt egészítették ki a falu jelenlegi jelképeivel. A címer felső harmadában található pecsétnyomó alsó részén lévő három tulipán a markazi rétre utal, amely egykor a falu legértékesebb részének számított. A középső virág fölött egy hatágú csillag, melynek két oldalán az M. F. betűk Markaz falut jelentik.

Az új címer közepén a vár a falu első birtokosai, a Kompoltiak által szálláshelyül épített markazi várra utal.

  • A jobb oldalon lévő szőlőtőke a hagyományos szőlőművelést és bortermelést jelképezi, mely az itt élő emberek fő, illetve kiegészítő jövedelemforrása.
  • A bal oldali szarvas a Mátra gazdag vadállományát jelenti.
  • A falu rendkívül kedvező természeti adottságára utal a címer alsó részét kitöltő hegyvonulat és a tavat jelző ezüstcsík.

A címer színei: a felső háttér kék, a régi pecsétnyomó alapja ezüst, benne fekete ábrák, a vár ezüst, a kapuja barna, a szarvas alakja barna, a szőlőtőke barna és zöld, az alsó háttér zöld, benne ezüstcsík, fekete kontúrral.

Az interneten elterjedt helytelen színezéssel ellentétben Markaz címerében a vár kapurésze barna, a szőlőfürt pedig aranyszínű.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei