Balatonberény község címere

Balatonberény címere álló, kerek talpú kék pajzs, melyben zöld talajból szőlőtőke nő ki. Rajta öt zöld szőlőlevél és három vörös szőlőfürt látható. A szőlőtőke bal oldalán zöld talajon vörös ékkővel díszített aranykorona fekszik, melyen lobogó vörös zászlót tartó, jobbra fordult vörös ruhás kar könyököl. A pajzs jobb felső sarkában hatágú ezüstcsillag, a bal felső sarkában ezüst, fogyó hold lebeg. A rostélyos sisak aranykoronájából zöld sisakforgó nő ki, melyet két oldalról aranyozott fekete sasszárnyak öveznek. A takaró mindkét oldalon kék-ezüst.

Balatonberény község
Kép: enzehuPanoramio

A címert a település egy korábbi pecsétjének elemeiből, illetve az egykori birtokos családok nemesi címereiből állították össze. A szőlőtőkével ellátott pecsétet 1890 és 1908 között használta Balatonberény annyi különbséggel, hogy azon csupán egy fürt lógott. A pajzs további elemei, továbbá a sisakdísz Balatonberény középkori, illetve XVII-XX. századi birtokosainak, a Fáncsy, illetve a Hunyadi családnak a címereiből származnak.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei