Márok község címere

Márok község címere álló, csücskös talpú tárcsapajzs. Vörös mezejében zöld talajon álló ezüst hársfatönk, melyből két egymásba fonódó friss hajtás növekszik, rajtuk összesen hét levéllel. Szembefordult, arannyal ékített és vörössel bélelt pántos az ezüstsisak, vörössel és kékkel ékített arany heraldikai koronával. A sisakdísz: aranymarkolatú és védvasú, ezüstpengéjű szablyát tartó, jobbra fordult, könyökben hajlított páncélos ezüstkar. A takarók: mindkét oldalon kék – arany. A címer alatt lebegő, hármas tagolású, íves aranyszalagon feketével a nagybetűs felirat: MÁROK. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

Márok község
Kép: Lajos L. VargaPanoramio

A kivágott fa helyén maradt tönkből sarjadó két hajtás jelképezi, hogy Márok település az itt kivágott erdő helyén létesült, és utal arra is, hogy az itteni fa felhasználása jellemző volt a község életére. A két hajtás a községet alkotó két települést, Márokot és Hercegszentmártont szimbolizálja. A hárslevelek a német nemzetiséget jelképezik.

A címerben szerepel a szablyát tartó kard, mely emléket állít mindazoknak a mároki polgároknak, akik a történelem során életükkel, vérükkel áldoztak a hazáért és szűkebb pátriájukért. Ezzel a lakosság nem csak tevőlegesen A Hősök napján, hanem jelképében is megemlékezik róluk. A címer –ezüst- zöld színek együttesen nemzeti színeinket is idézik. A heraldikai mázak – fémek és színek – a címertan szabályainak megfelelően lettek alkalmazva. Mint minden kultúra, a heraldika is a kozmikus világhoz kapcsolta a színeket.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei