Mártély község címere

Mártély címere egyenesen álló, csücskös talpú pajzs (écu pointé par le bas), melynek kék mezőjét a pajzsderékon átfutó hullámos ezüstpólya (riviére), utalva a Tiszára, osztja ketté.

  • A felső mezőben, a cölöp helye vonalában (Pfalstelle) zöld virágcsészéből három lehajló sárga lepelcimpával, felmeredő, ugyancsak sárga, szirom alakú bibeszállal növekvő sásnőszirom (Iris pseudacorus) áll.
  • A pólya alatt természetes színű (itt ezüsttel demonstrált), vörössel uszonyozott, stilizált hal (Rutilus rutilus) úszik balra.
  • A pajzsot heraldalakként felülről kiterjesztett szárnyú, jobbra néző, zárt csőrű, természetes színű rétisas (Haliaëtus albicilla) tartja a karmaiban. Lábaitól jobbra (az orrjelet pótolva) fűzgallyak (Salix alba), balra pedig kocsányos tölgyág (Quercus robur) levelei között makkterméssel indul ki, hajlik le a pajzsderék és -talp találkozásának magasságáig.
Mártély község
Kép: SzőkeSándorPanoramio

Címeralkotásra kínálkozó motívumok: az egykori bencés birtoklás; Szent Adorján mártír emléke; a vízi világ halászatával, révvel, halászóvízbérlettel.; az ártéri dús, vízjárta rét és legelőterület; a tájvédelmi körzet.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei