Martfű város címere

Martfű város címere álló, kerek talpú pajzs, aranymezejében jobbra forduló, vörössel fegyverzett fekete griff lebegve ül, bal szárnyát kiterjeszti, a jobbat vízszintesen bontakoztatja, farkát a jobb szárnyvégig felkunkorítja, jobb mellső mancsában ezüstgolyót emel. Fején háromágú fekete korona van.

Martfű város
Kép: Székely LeventePanoramio

A címer aranymezeje a táj gazdagságát idézi fel. A hajdani vízi világ pontyainak, kárászainak pikkelyei, a nyugvó Nap fénye csakúgy csillámlik benne, mint termőföldjének aranyló gabonája. Gyöngyöző sörének vagy növényolajának színe is ebben köszön vissza.

Az ezüstgolyó szimbólumértéke Martfű esetében felidézi az őskori, ókori, népvándorlás kori elődöket, akiket befogadott e vidék. A gömb, mint legtökéletesebb térbeli forma, magába foglalja a belső egyetemességet, az ezüst pedig jelzi a felemelkedés szellemi arculatát, a művelődést, a művészeteket és a jövő nemzedék elméjének pallérozását szolgáló iskolák, az önképző egyletek, kórusok jelenlétét, a testkultúrát szolgáló sportok megbecsültségét.

A griff, mint mitikus lény, amely egyesíti az oroszlánnak, mint az állatok királyának és a sasnak, mint a levegő urának összes jó tulajdonságait, őrködik a város felett. A keresztény szimbolika körében az erő- és bölcsesség letéteményese, utal Jézus Krisztus kettős (isteni és emberi) természetére, Martfűn pedig emlékeztet az 1994-1995-ös esztendőkre, amikor két temploma is épült. Nagy tiszteletnek örvend a lakosság körében Szent István király; az ő jogara gömbjében e griffhez hasonló pózban oroszlán ül, amely a címer megkomponálásában példaértékű lehetett. A korona a település autonómiájának, önkormányzatiságának jelképe.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei