Balatonboglár város címere

Balatonboglár város címere álló katonai pajzs, vágással és hasítással négy mezőre osztva.

  • Az első, vörös mezőben levágott száron függő, levéltől és kacstól kísért arany szőlőfürt.
  • A kék mezőben a város műemléki értékű római katolikus templomának homlokzati stilizált alakja, ezüstszínben.
  • A harmadik, ugyancsak kék mezőben hullámvonallal (két hullámhegy között egy hullámvölgy) osztott ezüst pajzsláb fölött balra haladó ezüstvitorlás.
  • A negyedik, vörös mezőben zöld halmon jobbra fordult, kettős farkú aranyoroszlán jobbjával saját torkán átdöfött szablyát tart, balját ragadozásra nyújtja.
Balatonboglár város
Kép: Szabó Mihály Panoramio

A szőlőfürt a település római kor óta meglévő, és a XX. századra igen nevezetessé és fejletté váló szőlőtermelését és borászatát szimbolizálja, míg a templom a város műemléki értékű római katolikus templomának homlokzati stilizált alakja. Ez a jelkép a templomot építtető Varga Béla szellemi örökségére is utal. A harmadik mező a Balatonra, és a középkorban már funkcionáló révet jeleníti meg. Az oroszlán, amely egyébként a hatalom, az erő, a bátorság jelképe, a Bogláron birtokos Gyulai Gaál család címeréből származik.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei