Martonvásár város címere

Martonvásár város címere kék pajzsban, zöld talajon álló húsvéti bárány, mely jobb mellső lábával templomi labarumot tart. A keresztlécen bíborszínű lobogó lebeg. A bárány mindkét oldalán a talajból kinövő természetes aranyszínű kalász található. A bárány feje felett egy-egy ezüstszínű ekevas és csoroszlya lebeg.

Martonvásár város
Kép: GyurIcaPanoramio

A martonvásári pecsét keletkezésének pontos ideje nem ismert, azonban valószínűsíthető, hogy a II. József által adományozott országos vásár tartására feljogosító privilégium után keletkezhetett. A híres Altenburger Gusztáv e pecsétet alapulvéve rajzolta meg - talán először - a martonvásári címert. A húsvéti bárány ábrázolása a Brunszvik család 17. századi protestáns eredetére utalhat. A labarum eredetileg harci jelvény volt, majd győzelmi jelkép. A búzaszálak, az ekevas és a csoroszlya a település kiemelkedő földművelő tevékenységére utal.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei