Mátranovák község címere

Mátranovák község címere pajzs alakú, fekete keretbe foglalt csücskös talpú, kék mezővel, benne zöld hármas halom. Ennek két völgyéből nyelvét kiöltő, arany színű párduc ágaskodik jobbra fordulva, mellső lábát előrenyújtva három búzakalászt tartva, fején ötlombos korona látható, a címerpajzsot szintén ötlombos, aranyszínű korona fedi.

Mátranovák község
Kép: Simon Gábor PhotoPanoramio

A pajzs alakja a község Nógrád megyéhez tartozására utal. Fekete kerete a XX. században a településen működő bányászatot jelképezi, a felső rész kék mezeje pedig az acél színét testesíti meg utalva arra, hogy a településre napjainkban a vasipar vált legjellemzőbbé. Az alsó zöld mező az egykori mezőgazdasági jellegre, míg a hármas halom a község domborzati viszonyaira, valamint a fekvését behatároló Mátra-, Tátra-, Fátra-hegyekre utal. Az ágaskodó, nyelvét kiöltő arany színű koronás párduc a település névadó családjának leszármazottja, Novák András földbirtokos 1659. október 27-én Pozsonyban I. Lipót királytól nemesi címmel együtt kapott címerében található címerképe. A tulajdonhoz való ragaszkodás, a bátorság és az élet szimbóluma. A pajzsot fedő korona a Novák család nemesi rangját jelképezi.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei