Mátraszele község címere

Mátraszele község címere hasított és hátul vágott csücskös talpú tárcsapajzs, bal oldali 1/2 vörös mezejében arany hársfalevél, jobb oldali fölső zöld 1/4 mezejében ezüstkürt fekete zsinórral, alatta 1/4 kék mezőben álló fekete bányászék (csákány) látható.

Mátraszele község
Kép: Bandúr ÁdámPanoramio

A vörös mezőben arany hársfalevél a Rátót nemzetség és a nemzetségből leszármazott családok ősi címereit díszítette, melyet valószínűleg már Itáliából hoztak magukkal Rathold és Olivér. A címer ezen mezeje a falut legtovább birtokló nemzetségről emlékezik meg. A zöld mezőben lévő kürt a falu régmúlt időkben legfontosabb megélhetési forrására, a község erdeiben folytatott sertésmakkoltatásra, kanászkodásra utal. A kék mezőben látható bányászék (csákány) pedig a 150 évig tartó bányászkodást jelképezi, amely nagyot lendített az annak idején eldugott község sorsán.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei