Mátraszőlős község címere

Mátraszőlő község címere álló, háromszögletű. A pajzsfőben arannyal hullámosan vágott kék színű katonai pajzs, amelynek mezejében arany szőlőfürt, pajzsfőjében pedig három vörös rózsa lebeg. A pajzstartó mindkét oldalán egy-egy zöld levelű, aranytermésű tölgyfaág. A pajzs alatt egy szalag lebeg Mátraszőlős felirattal.

Mátraszőlős község
Kép: Tanyasi TahóPanoramio
  • A szőlőfürt a település nevére utal, és ilyenképpen a címert úgynevezett "beszélő címerré" teszi.
  • A három rózsa a község templomának védőszentjére, Szent Erzsébetre emlékeztet, követve azt a középkori eredetű, élő heraldikai hagyományt, amely szerint a templom védőszentje nagyon gyakran megjelenik a városcímereken. Mivel a templom régi pecsétje is Szent Erzsébetet ábrázolta, ezáltal a rózsák az önkormányzat hagyományait, régi voltát is idézik.
  • A hullámvonal az esztétikusabb elhelyezést szolgálja elsősorban, de önmagában is jelentőséggel bír: utal a Zagyva-folyóra, ezáltal a természeti környezetre, a falu elhelyezkedésére.
  • A pajzstartó tölgyfaágak a település környezetének természeti értékeire és ez által az ember és a környezet kapcsolatára utalnak.
  • A címer - túl a szabályosságon és a történeti hitelen - két, az európai heraldikai hagyományokban gyökerező momentumot is tartalmaz: egyrészt beszélő jellegű, másrészt pedig utal a templom védőszentjére.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei