Matty község címere

Matty község címere egyszerű pajzs forma, kétosztású.

  • A címerpajzs alsó része zöld a pajzs közepét vízszintesen metsző vonal alatt, a zöld háttérben a Dráva-folyóra jellemző halfajta, a kecsege látható, mely ezüst színű. Ez az egykori vízi életet, illetve a horgászatot jelképezi. Ugyancsak az alsó részében hullámvonalú ezüst csík látható, mely a Dráva-folyóra utal.
  • A vízszintes vonal felett a címerpajzs felső része piros színű, rajta három tölgy látható, mely közül a középső az anyaközséget jelképezi, míg a bal oldali a Mattyi-pusztát, a jobb oldali Keselyösfapusztát jelenti. A tölgylevelek zöld, a fatörzs barna színű.
  • A pajzsot két oldalt fűzvesszők fogják át. Alul a címerpajzs alsó csúcsánál a fűzvesszők fonatban találkoznak, jelezvén a táj egyik ősfoglalkozását, a fűzfonást.
  • A címerpajzs közepére ráül egy madárszobor képe, mely arra utal, hogy a község határában létesült az Európában egyetlen Madáremlékpark, (Panteum Avium) amely a Magyarországon kipusztult madárfajoknak állít emléket.
  • A címer alatt található szalag ezüst színű, rajta fekete színű betűkkel írva a község neve és igazoltan az az évszám, amely a falu keletkezésének oklevelekben fellelhető idejét jelenti.
Matty község
Kép: Bencs JánosPanoramio

A tölgyfa ábrázolása a címerben arra is emlékeztet, hogy valamikor jelentős erdőterületek voltak, ahol szokás volt a makkoltató sertéstenyésztés. A címer alsó felében látható ezüst hullámvonal nemcsak a Dráva jelenlétét dokumentálja, hanem azt is, hogy a halászat mellett a folyón jelentős áruszállító hajózás is volt. A Dráva egyik hajózható ága felnyúlt a község utolsó házaihoz.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei