Mátyus község címere

Mátyus község címere pajzs alakú, szabályos, több mezőre osztott. A pajzs felső részén a XIV. században jobb és bal oldalt a kopjafa részére félkörív, alsó részén a XI. században a lovas rohamok miatt a ló nyakívét követő jobbra és balra ívelő bemunkálás került kialakításra. A pajzs belső felosztása egyedi a Portugál stílust közelíti meg. Alsó és felső mezejében a községre jellemző elemek kerültek elhelyezésre, míg ívet követő külső részén óarany szegély húzódik, mely a tisztaságot, gazdagságot és összetartozást hívatott jelképezni.

A címer felső mezeje kék, mely az égboltot a tiszta vizű Tiszát tükrözi. Alsó mezejében a zöld félkör a tavasz, a megújulás, a növekvő élet jelképe. A nap és a hold az egységet a lovas kultúrájú népeket, a magyarságot jeleníti meg.

  • A felső részben található bárány isten báránya, a reformációra, a református közösségre utal.
  • Az alsó és felső mezőt hullámos fehér vonal választja el, mint tökéletesség, tisztaság, és fény megjelenítője.
  • A címer alsó felének jobb szélén piros mező a megélhetés, ugyanakkor az életet, de a halált is magába hordozza. Közepén földbe gyökerezett almafa a kötődést, a tájra jellemző tiszta gyümölcsöt az almát jeleníti meg.
  • A címer alsó felének közepén református templomtoronnyal zöld mezőben, mint az előrehaladás és reformáció jelenik meg.
  • Az alsó fél bal szélén szürke mezőben repülő parti fecske és gyurgyalag, kék mezőben hal a szürke szín a fásultságot, ugyanott a repülő madarak a törekvést, a kék mező a Rózsásdűlőt és Holt-Tiszát, a másik a homok dűlőt mint falurészt jelképez.

A címer alatti arany törésű kék szalag, benne 1270. mint a tatárjárásban megjelenő Matheus név falu változata, 1995. a község önállósodásának éve. Középen MÁTYUS feliratként a mai község neve. A feliratok aranysárga színűek.

Mátyus község

A címerben található felső kép a falu református lakosságára mutat.

  • Bal alsó kék mezőben lévő hal a Tisza és a szabályozás során keletkezett Rózsás dűlői holtágra utal ahol halászni,horgászni lehet.
  • Fölötte lévő szürke mezőben lévő madarak a természetvédelmi területté nyilvánított Homokdüllő területen fészkelő védett Gyurgyalag és Partifecskére utal.
  • Jobb oldali piros mezőben található fa az almatermelésre utal.
  • Alsó zöld mezőben lévő kép a községben található 1903-ban épült református templomot ábrázolja.
  • A két évszám 1270 . évi határjárásban tűnt fel elősször.1995 a község önálló mivoltára utal mert ekkor vált el Lónya községtől.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei