Mesztegnyő község címere

Mesztegnyő község címere álló, háromszögpajzs. Rajta fehér pajzsláb felett, kék mezőben a pajzslábból kiemelkedő zöld halmon balra fordult, vörössel fegyverzett gólya jobb lábán áll, balját kissé felemelve tartja. Csőrében balra néző zöld kígyó tekergőzik. A zöld halmot mindkét oldalon levelek közül kiemelkedő barna bugájú nádszál kíséri. A fehér pajzstalpban három (felül kettő egymás mellett, alattuk egy) vörös hal úszik jobbra.

Mesztegnyő község
Kép: Károly KovácsPanoramio

A címer elsősorban a település természeti környezetére utal. A településnek a nagyrészt erdő borította, vízfolyások szabdalta, halastavak tarkította környéke, a Boronka-melléki Tájvédelmi körzet része, ahol nagy számú ritka, illetve védett növény- és állatfaj található. A madarak sorában kiemelkedik a jégmadár, a gyurgyalag, a kék galamb, a fekete gólya, és a környéken nagy számban fészkelő fehér gólya. Ezt jelzi a címerben lévő madár, illetve az egész címerkép. Mesztegnyő a Dunántúlon az egyik legtöbb halastóval rendelkező település. A három hal és fehér pajzstalp a halastavakat, a halászatot emeli ki és jelképezi.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei