Mezőgyán község címere

Mezőgyán község címere álló, csücskös talpú pajzs. Kék mezejében enyhén balra forduló, balra néző, kiterjesztett szárnyú, levegőbe emelkedő (evolans) ezüstkócsag tart karmaiban - a heraldikában szokatlan módon - aranyló tölgyfaágat.

Mezőgyán község
Kép: János MichellerPanoramio

Mezőgyán címere felidézi a múltat. Írásos adatok bizonyítják, hogy már a XIII. században "a szent király jobbágyfiai" (filii iobagionum sancti regis) lakják, erre a szabadságra utal a kócsag (a kócsagtoll a kiválóság jele sisakforgóban vagy sisakon). Ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy a vidék vizes, lápos volt egykor, jó védelmet nyújtva a lakosságnak. Megjegyzendő, hogy az itt birtokló Tisza-család címerében is, az öregpajzs pajzsfőjének jobb oldalán lápos, vízjárta területet ábrázoltak.

A kócsag ugyanakkor Krisztus jelképe is, kifejezi egyben a hitben való állhatatosságot. A tölgyág a helytállás, a hadi vitézség jelvénye. Utalhat arra a csatára is, amely a falu határában a Csapás-ér mellett zajlott a török időkben, de jelképezheti azt a hősi kitartást is, amellyel a települést lakói közel ezer esztendeig éltették.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei