Mezőkovácsháza város címere

Mezőkovácsháza címere álló, hegyes talpú pajzs, a pajzsfőben zölddel és arannyal vágott. A zöld mezőben oromfalával jobbra, hosszanti oldalával enyhén balra néző magas kéményű, feketével megrajzolt belterű (két ablak, egy ajtó, patkolószín) kovácsház és műhely aranylik. Az aranymezőben hosszanti oldalával ábrázolt fekete kovácsüllő lebeg, rajta nyelével balra kovácskalapács, előtte - nyelével ugyancsak balra - kovácsfogó feketéllik.

Mezőkovácsháza város
Kép: NightWolf78Panoramio

A hasított végű aranyszínű beszélő címertartó kettős szalagon Mezőkovácsháza felirat, alatta évszám: 1463, a települést Hunyadi Mátyás ekkor emelte mezővárosi rangra. A pajzs és a beszélő szalag között a település két jellemző növénye, a búza és a dohánylevél helyezkedik el. Két oldalt két arany színű oroszlán tartja a címert, emlékeztetve arra, hogy Mezőkovácsháza és Reformátuskovácsháza korábban két különálló település volt.

A címer tetejét mezővárosra jellemző aranyszínű falkorona díszíti, a település volt kincstári birtok mivoltát jelzi. A címer egyértelműen a település nevét illusztrálja, valójában azonban több is kiolvasható belőle a város történetéből. A zöld szín a sík vidéket, a Szárazér menti mezőgazdasági termő- és legelőterületeket hangsúlyozza. A zöld mezőben álló ház és patkolószínnel bővült kovácsműhely azon túl, hogy a helység nevére utal, elsősorban a "-háza" utótagra, azt is jelzi, hogy a nagy állattartása jelentős volt.

A vágás felidézi, hogy a törökkel szövetséges tatárok 1596-ban felperzselték, elnéptelenítették, és csak a 19. század elején (1814-ben) települt újra. Az aranymező gazdagságát, nagy múltját jeleníti meg. Az üllő és kalapács a város nevének középső elemét szimbolizálja. Az üllő kifejezi egyben a település lakóinak kemény, szívós és kitartó munkálkodását, a két szerszám (üllő és kalapács) pedig, mely a kovácsműhelyben teljességgel egymásra utalt, megjeleníti a település két vezető etnikumát: a magyart és a szlovákot. A fogó jelképe annak, hogy valahányszor elpusztult a helység, lakói újra felépítették, hangsúlyozza azt is, hogy minden szépre, jóra, újra fogékonyak a lakosok városuk felvirágoztatására, közösségük gyarapítására, önmaguk felemelkedése érdekében.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei