Mezőladány község címere

Mezőladány község címere négy mezőre osztott címerpajzs.

  • Jobb felső mezőjében kék alapon fehér templom. A templom jelképezi a kereszténység jelenlétét, a görög katolikus, a református és a római katolikus felekezeteknek a történelem folyamán való békés egymás mellett élését a községben.
  • A bal felső negyedben zöld alapon három felekezetet (görög katolikus, református, római katolikus) szimbolizáló ábrák, amelyek színe ezüst. A szimbólumok alatt stilizált bástya, amelynek színe fehér.
  • A jobb alsó zöld mezején három piros alma lebeg.
  • A bal alsó kék mezőben ezüsthal lebeg, szájával a pajzs közepe felé mutat.
Mezőladány község

Mezőladány jogelőd településein: Őrladányban, Őrmezőn és Endesen a régi források alapján a Honfoglalás idején a Felső-Tisza térségében húzódó és az országot védő gyepűrendszer részét képező kapuk, őrhelyek voltak. A falu egykori lakói azok az őrök voltak, akik a középkori Magyarország határvédelmi rendszerét, az itt húzódó gyepűt szemmel tartották, s az ellenség közeledéséről hírt adtak.

  • Az egyházi jelképek arra utalnak, hogy a három felekezet hívei a történelem folyamán tovább folytatták az ősök által ellátott feladatokat, és mind a mai napig gondoskodnak a község "megvédéséről" a függetlenség és az önállóság megőrzéséről.
  • A jobb alsó mezőben zöld alapon három piros alma, amely utal arra, hogy a mezőgazdaság - és ezen belül a gyümölcstermesztés - volt a megélhetés egyik fő forrása ezen a vidéken. Napjainkban az almatermesztés a lakosság nagy része számára vált a jövedelemszerzés, vagy jövedelem kiegészítés formájává.
  • A bal alsó negyedben kék alapon ezüsthal felfelé úszva, amely arra utal, hogy a Tisza és oldalágai (holtágai) halakban mindig bővelkedtek, és a halászat biztos megélhetést adott az itt letelepedőknek. Korabeli források alapján egy időben Mezőladány volt a környék halászati központja.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei