Miske község címere

Miske címere álló, csücskös talpú, csúcsaiban csapott reneszánsz pajzs, amely a pajzsfő alatt vágott.

  • Felső, vörös mezejében középütt jobbra forduló aranyrokka, tőle jobbra négy jobbra dűlő aranykalász, balra pedig zöld, leveles száron két aranyló terméssel paprikatő lebeg.
  • A pajzsderék és -talp kék mezejének vörös udvarán jobbról balra fegyverzett, kiterjesztett szárnyú, nyilazott farkú, feketével mintázott zöld sárkány fekszik a hátán, felette szembefordulva Szent Mihály arkangyal áll, amint aranybakancsos jobb lábával a sárkány torkára lép. Az angyal - összhangban a pecsétképpel - korabeli (1724) vörös gyalogos katonai öltözéket visel, övén a csat arany, ruháján a sújtások szintén; haja fekete, glóriája arany, kiterjesztett szárnya, arca és keze ezüst; jobbjában aranyos markolatú ezüstpallost tart, baljában egyelőre állított, kétserpenyős mérleget emel.

A pajzson enyhén jobbra forduló, aranyos szegélyű és pántozatú, vörös bélésű, természetes színű tornasisak helyezkedik el, nyakában aranyszalagon aranymedalion. A sisakon nyitott, arany, ötágú (három, zefírrel ékesített levél között egy-egy zöld gyönggyel ékített ág), abroncsán három smaragd között egy-egy lóhere alakot mintázó, négy rubinból álló díszítésű korona található. A foszlányok: jobbról vörös és arany, balról kék és ezüst. A címer alatt négyszer ívelt, vörös bélésű vágott szárnyas aranyszalagon fekete betűkkel: MISKE.

Miske község
Kép: Dr. Pinczés SándorPanoramio

Miske címere értelemszerűen beszélő címer (tessera loquens). A sárkány felett győzedelmeskedő Szent Mihály a település évezredes fennállására, a történelem viharaiban, vészeiben való helytállásra, az igazság szeretetére és az igaz ügyért való küzdeni akarásra utal. A kalászok a helység legkorábbi említése óta folyamatos gabonatermelését, az aranyos rokka a hosszú századokig jelentős lentermesztést, a paprika pedig az utolsó évszázadban fellendült fűszertermelést és kertkultúrát szimbolizálja. A sisak emlékeztet a település hősi halottaira, a korona pedig a községi autonómia jelképe.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei