Molvány község címere

Moldovány község címere két részre osztott, csücskös talpú pajzs.

  • A felső kék mező közepén egy jobbra haladó, balra néző, aranyglóriás ezüstbárány látható, lábával aranyszínű, keresztvégű boton vörös színű, fecskefarok-végződésű zászlót tart, a zászlón ezüstszínű kereszt. A bárány jobb és bal oldalán egy-egy arany búzakalász látható.
  • Az alsó vörös mezőben két ezüst sasszárny között aranylevél lebeg.

A pajzs alatt lebegő aranyszalagon a település neve olvasható, a szöveg mellett egy-egy díszpont.

Molvány község
Kép: J.T.HPanoramio

Molvány község mezőgazdasági tevékenységére - mely napjainkig meghatározó a lakosság életében - a búzakalászok utalnak. Szintén a lakossághoz kapcsolódik a reformátusvallást szimbolizáló zászlós bárány, valamint a református nyolcágú csillagok.

Heraldikai emlék két birtokos család címere is, amelyek különböztek egymástól, mégis lehet közös vonást találnunk bennük. Ez az egyik legnépszerűbb címerállat, a sas. A Gyulaffyak címerében a középpajzson láthatunk sast, a Kubinyiak címerében pedig sasszárny szerepel a sisakdíszben.

A település címerben tehát mindkét családot jelképezhetik a szárnyak, de ezen kívül mögöttes jelentéstartalmat is hordoznak. A szárny az erő, a hatalom, a könnyedség, az akarat, a szellemi szubsztancia és a hírnév jelképe. Ezen kívül szimbóluma még a védelemnek, a gondoskodásnak is -, ismerjük a "szárnya alá veszi" képes kifejezést. A szárny nemcsak a keresztény világ angyalainak tartozéka, hanem korábbi kultúrák alakjainak is, említhetjük például az egyiptomiak szárnyas napkorongját. A szárny a "mennyei" körökhöz való tartozást, a felemelkedés lehetőségét fejezi ki. Itt nemcsak a fizikai, hanem a szellemi felemelkedésre is utal.

A Bibliában az Úr mindenható hatalmát és irgalmasságát jelzi. A Zsoltárok könyvében olvashatjuk: "Az ember menedéket talál szárnyaid árnyékában". A településcímerben tehát a szárnyak úgy vallásos jelképként, mint az önkormányzatiság védő, gondoskodó tevékenységének szimbólumaként is értelmezhetők a fentiek alapján.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei