Mórichida község címere

Mórichida község címere haránt negyedelt, álló, gótikus pajzs pajzsfővel.

  • Első zöld mezejében három hullámos ezüstpólya fölött háromnyílású boltozatos ezüst kőhíd.
  • Második vörös mezejében lebegő, lóhere végződésű arany, latin kereszt.
  • Harmadik vörös mezejében lebegő, ezüst Luther-rózsa zöld sziromlevelekkel, a vörös szívben ezüst, latin kereszt.
  • Negyedik ezüst mezejében lebegő, zöld szőlőlevélen arany szőlőfürt.
  • A fekete pajzsfőben két nyolcágú aranycsillag között "1242" évszám arany betűkkel.

A pajzs élén vörös-fehér-zöld-fehér-vörös sisaktekercsen egy háromlombos, nyitott ékköves arany sisakkorona nyugszik, csúcsán egy gerezdelt nyolcágú csillaggal. A pajzs alatt "MÓRICHIDA" felirat aranybetűkkel, zöld keretezéssel. A pajzs két oldalán stilizált olajágak.

Mórichida község
Kép: PanoramioHungaryPanoramio

A három hullámzó folyó a Bakony-ér, a Csangota-patak és a Marcal-folyó. A fölötte lévő kőhíd a Móricz gróf által épített hídnak állít emléket, amelyről a települések, illetve a mai település is vette a nevét. A kereszt és a Luther-rózsa a katolikus és az evangélikus valláshoz való tartozást szimbolizálják, a szőlőfürt pedig a környék fejlett szőlőtermelő tevékenységére utal. A pajzsfőben található évszám IV. Béla magyar király 1242. október 6-án történt látogatását jelzi.

A pajzsforma gótikus, a középkori eredetre utal, a pajzson látható korona a csillaggal pedig Kis-Mórichida egykori pecsétképe, amelyet még 1818-ban is használtak. A domináns vörös, fehér, zöld színek a magyar címer és zászló színeivel azonosak, és a település hazafias szemléletét és érzületét tükrözik.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei