Mosonmagyaróvár város címere

Mosonmagyaróvár város címere tárcsa alakú pajzs. Alapszíne vörös és kék. A pajzsot ezüstszínű, kék és vörös kövekkel díszített ötágú korona fedi. A címer harmadolt. Felső része függőlegesen osztott (címertani kifejezés szerint hasított), alsó részén vízszintes osztás (vágás) határolja le.

  • Bal felső részén (heraldikai jobb oldalon) foglal helyet Magyaróvár egykori címere, a két függő bástyával övezett kaputorony. A lebegő címeralak színe ezüst, háttere vörös, amint az II. Mátyás király 1609-ben keltezett oklevelén megtalálható.
  • Jobbra tőle (a címertani bal oldalon) Keresztelő Szent János ábrázolása látható, aki a városegyesítés előtti Moson pecsétjének alakja (ezt 1555-ös pecsétjének vésete bizonyítja. A szintén lebegő figura alapszíne ezüst, háttere kék, a kezében tartott zászló színe vörös, benne a kereszt ezüstszínű).
  • Az alsó harmadban a fentiekkel ellentétes színmegosztásban jobbra kék, bal oldalon, vörös alapon két vízszintes irányú hullámos ezüstpólya fut végig, jelképezve a város folyóit, a Mosoni-Dunát és a Lajtát.
Mosonmagyaróvár város
Kép: Dr. Pinczés SándorPanoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei