Mosonszentmiklós község címere

Mosonszentmiklós község címere hullámos ezüstpólyával vágott, álló, kerek talpú pajzs.

  • Felső kék mezejében zöld talajon, kőlábazattal összefogott, lebegő templomegyüttes: középen vörös tornyú ezüsttemplom órával, három ablakkal és nyitott kapuval, jobbra és balra egy-egy vörös tetős, kétablakos, nyitott kapuzatos ezüstkápolna, lépcsővel. A jobb oldali fölött lebegő arany, latin kereszt, a bal oldali fölött két, keresztbe rakott ezüst, vitézi kard.
  • Az alsó, zöld mezőben két lebegő arany szőlőlevélen egy arany szőlőfürt.

A pajzs fölötti hullámos arany-vörös szalagon a helység neve vörös betűkkel: „MOSONSZENTMIKLÓS”

Mosonszentmiklós község
Kép: Ricky_Csaba_SzalayPanoramio

A felső kék mező a tiszta égboltozatot, az egészséges életelemet jelképezi. A templomegyüttes a helység legjellegzetesebb épülete. Ha a templommal szemben állunk, annak bal oldalán áll a régebbi, ún. „Szent Kereszt-kápolna”. Ezt a műemlékesek „Kálvária-kápolnának” is nevezik. A templomtól jobbra áll a „Hősök kápolnája”, melyet később, az I. világháború után építettek közadakozásból. Ennek belső falain láthatók az I. és a II. világháború hőseinek és áldozatainak márványba vésett nevei. A Szent Kereszt-kápolna fölött lebegő latin kereszt a lakosság katolikus vallására és istenhívő mivoltára utal, a Hősök kápolnája fölötti két kard a két nagy háborúban vitézül harcoló, de soha vissza nem tért hősi halottakra és az utódok kegyeletes emlékezetére utal.

A hullámos ezüstpólya a tájnak meghatározó eleme és a település lakóinak egykor bőséget, jólétet biztosított. Az alsó zöld mező a környék mezőgazdasági jellegét hívatott kihangsúlyozni, a szőlőlevelek és a tömött fürt a fejlett és kedvelt szőlőművelést szimbolizálja. A zászló hátlapján évszám látható: 1208., a település legrégebbi okleveles említésének időpontja. A zászló kék-fehér-zöld alapszíne a címer hasonló színeivel megegyezik.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei