Balatonlelle város címere

Balatonlelle címere hegyes talpú álló pajzs, a pajzsfő közepéből kiinduló, a pajzs két szélének alsó harmadáig tartó íves hasítással három mezőre osztva.

  • Az első vörös mezőben zöld halmon szemközt álló ezüst barokk kápolna, toronycsúcsán aranygomb és aranykereszt.
  • A második, zöld mezőben két keresztbe tett szarú, ívesen hajlított arany búzakalász között aranyszínű, levélből es indától kísért szőlőfürt.
  • A harmadik, hullámvonallal osztott kék pajzsláb felett ezüstmezőben lebegő horgony.

Szembenéző, aranyrácsozatú nyílt sisak dísze: a koronán álló, balra néző ezüstturul. A foszlányok jobbról kék-arany, balról vörös-ezüst színűek.

Balatonlelle város
Kép: Temesi MelindaPanoramio
  • A címerben a hullámvonallal osztott kék pajzsláb felett ezüstmezőben lebegő horgony adja a fő motívumot. A horgony Szent Kelemen pápa jelképe, őt mindig ezzel együtt ábrázolták, de jelenti a hűséget, a megállapodást, az állandóságot is. A kék pajzsláb a Balatont jeleníti meg a címerben.
  • A címerpajzs első, vörös mezőjében zöld halmon szemközt álló barokk ezüstkápolna, toronycsúcsán aranygömb és aranykereszt arra utal, hogy a város polgárainak többsége hívő keresztény volt, és ma is az.
  • A második, zöld mezőben két keresztbe tett szárú, ívesen hajlított arany búzakalász között aranyszínű, levéltől és indától kísért szőlőfürt a kisváros mezőgazdaságát érzékelteti.

A magyarok szent madara a turul, amely a város főterén álló emlékmű dísze is.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei