Murony község címere

Murony község címere enyhén ívelt formájú pajzs. A pajzsmező függőleges vonallal osztott az egész felület 2/3 részéig. Az osztott részek kék és zöld színűek. Az alsó harmad egy hangyabolyt formáz barna színben. Ebből emelkedik ki a három sárga színű búzakalász. A címer alsó ívelt formáját követi a sóvirág stilizált változata kék színben. A virág és a búzakalász szárai feketék. A pajzs alatt a település neve – szürke mezőben fekete betűk – olvasható. A szürke a zászló színénél egy árnyalattal sötétebb.

Murony község
Kép: István SzabóPanoramio

Murony község címerének formája (pajzsa) a középkorra utal, mivel attól az időtől vannak emlékek a településsel kapcsolatban. A pajzsmező függőleges vonallal osztott (hasított pajzs) az egész felület 2/3 részéig.

Az alsó 1/3 félköríves formája egy hangyabolyra utal, mivel a település neve ószláv eredetű, ami hangyabolyt jelent. A község területéhez korábban sok szikes föld tartozott, melynek jellegzetes növénye a szikvirág, sóvirág, a nép nyelvén: kéklelek. E kedves virágot általában szertik az emberek, szárítva egy évig is dísze lehet a lakásnak. Ma már egyre kevesebb található a szikes földek megmunkálása, feljavítása miatt. Mivel a síkság, illetve e vidék jellegzetes növénye, díszítő elemként szerepel a címerben a stilizált változata.

Színvilág: a kék-zöld szín az égbolt, illetve a mező színe. Ugyanakkor a kék szín utal arra is, hogy a település Békés megyében található. A barna a föld színe, amely a búzakalász sárgájával a meleg színek csoportját alkotja. Ez a színpáros kiemeli, hangsúlyozza, ugyanakkor egyensúlyban is tartja a kék-zöld-szürke színhármas hideg hatását. A helységnév színében (fekete) a heraldika törvényéhez igazodik. A búzakalász és a virágszárak fekete színe kiemelő és összekapcsoló szerepet játszik a település két jellegzetes növénye szempontjából.

A címerre a páratlan számok jellemzőek. A címerpajzs 3 részre osztott. Függőleges irányban is megtalálható a harmadolás. 3 a búzakalászok száma 9 – 9 a virágok száma. A címeren tehát a 3-as szám a „főszereplő” és annak többszörösei.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei