Nadap község címere

Nadap község címere álló, két részre osztott, csücskös talpú pajzs, két oldala és a teteje ívesen vágott, a két felső sarka szintén vágott.

  • A felső kék mezőn zöld színű hármas halom van, előtte egy fehér, piros tetejű templom, kereszttel a tetején.
  • Az alsó vörös mezőn középen egy fehér emlékmű lebeg, rajta egy fekete N betű, két oldalán egy-egy stilizált aranyrózsa.
Nadap község
Kép: Hajdu AndrásPanoramio

Nadap község címerén a felső pajzsmezőben szereplő hármas halom naturális közelítő ábrázolása a községet övező hegyeket szimbolizálja. Nyugatról kelet felé haladva a három hegy neve: Meleg-hegy, Templom-hegy és Csúcsos-hegy. A stilizált templom a község katolikus templomát jelképezi, amelynek legfőbb nevezetessége az, hogy itt keresztelték meg Vörösmarty Mihályt.

Az alsó pajzsmezőben látható emlékmű a „szintezési ősjegy" naturális ábrázolása. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején 1871-től 1888-ig az adriai Trieszttől elindulva meghatározták ennek a helynek a pontos tengerszint feletti magasságát. 1921-től erről a pontról határozták meg minden magyarországi térkép magassági adatát. A két stilizált rózsa nem csupán heraldikai díszítő motívum, hanem arra utal, hogy Nadapon van még egy szintezési ősjegy is. A II. világháború után 1953-ban meghatározták e hely pontos tengerszint feletti magasságát, de ezt a Varsói Szerződésben használatos Balti-tenger partján lévő Kronstadt (Kalinyigrád) városhoz képest. Ez emlékművön olvasható N" betű a község nevének rövidítése, a valóságban nem szerepel az obeliszken.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei