Balatonmagyaród község címere

Balatonmagyaród címere álló, kékkel, arannyal, zölddel vágott háromszögű a címerpajzs, aranymetszésben három lebegő természetes mogyoróág. A pajzsfőn lebegő ezüsthíd, pajzstalpon lebegő ezüst-szürke gém áll ezüst nádszálak között.

Balatonmagyaród község
Kép: Kiss Iván GáborPanoramio

Balatonmagyaród címere ún. beszélő címer, a település neve alapján. A Balatont az ezüstpólya, hullámpólya, illetve a kék szín jeleníti meg. A mogyoró arany vagy természetes színben a név második tagját jelenti, elfogadva a név eredetének magyarázatát.

A Kis-Balaton megjelenítése az egyik jellemző madarával, a szürke gémmel történik, ezenfelül a madár a heraldikai ábrázolásokban is elfogadott, a kígyó ellensége, ezért Krisztust szimbolizálja, a bűnbánat és hallhatatlanság jelképe. A mogyoró a konkrét névre utaláson felül, mint általában a lombos ágak vagy magos termések a termékenységre asszociálnak.

Fontos jelképe lett a településnek a Kányavári szigetnél található hajlított faszerkezetű híd. Ez a jövőt illető szimbóluma: a jelen és múlt, illetve jövő között, a jelen élet és a túlvilági között. A színek a természet színei, a kék, a zöld a lehetőségekre és reményre, a mázak is a heraldika szabályainak megfelelően a vízre utalnak.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei