Nagyatád város címere

Nagyatád címere álló, csücskös talpú pajzs, kék mezejének zöld udvarán szentélyével jobbra néző, bal oldali egyablakos toronnyal épült ezüsttemplom áll, fedele és toronysisakja vörös, a torony és a szentélyzáródáson egy-egy aranygömbre helyezett aranyos kereszttel; az ajtó- és az ablakkeretek kékek, ezüsttel árnyalva. A képmező bal oldalán egy fa látható természetes színű (barna) törzzsel és zöld lombozattal.

A pajzs felett természetes színű, aranyszegélyű, aranymedalionnal ékesített, aranyos pántú, vörös bélésű tornasisak fordul enyhén jobbra, rajta zöld és vörös ékkövekkel díszített ötágú (három levél és két ezüst gyöngy), nyitott leveles korona helyezkedik el. Sisakdíszként a pajzsmező templomának kicsinyített mása szerepel a korona zöld bélésén. A foszlányok jobbról kék és arany, balról vörös és ezüst.

Nagyatád város
Kép: ijenPanoramio

Nagyatád korábbi pecsétjein két kép szerepelt, egy jobbra fordult, álló ló, illetve a jelenlegi címerkép, mely a XIX. századi pecséteken éppen fordítva állt, azaz a templomtorony a kép jobb oldalán volt. 1908-tól állandósult a bal felé néző templom, és ez az elem került a jelenlegi címerbe. Azzal, hogy a korábbi motívum került be a címerbe, a múlt hagyományainak továbbépítésére mutatkozó igény fejeződik ki, illetve az, hogy Nagyatád gazdag történelmének értékei összeforrottak a várossal, és a hiteles múlt egyben a jelen szimbóluma is.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei