Nagybajom város címere

Nagybajom község címere arannyal keretezett álló csücskös talpú pajzs, melynek kék mezejében zöld talajon természetes színű, balra fordult ezüst bíbicmadár áll. A pajzsot háromoromzatú ezüstbástya koronázza. A címerpajzsot mindkét oldalon egy-egy, alul keresztbe tett szárú és aranyszalaggal átkötött, aranymakkokkal megrakott zöld tölgyfaág keretezi.

Nagybajom város
Kép: Istvan BadicsPanoramio

Nagybajom település címerének felső szegélyén ívesen zárt, csücskös talpú, kék pajzs látható, melyben zöld talajon balra fordult, fekete csőrű, nyakú és bóbitájú ezüstbíbic (először a település 1702. évi bírói pecsétjén szerepel) áll. A bíbic a 18. század elején még a település általában mély fekvésű, vízállásos határának jellemző madara volt. Ma a hagyományőrzésen túl a természeti környezetet, a gazdag madárvilágot jelzi a pajzsot körülvevő tölgyfalombokkal együtt.

A pajzsot alul két, aranyszalaggal összekötött, keresztbe tett szárú, hat-hat aranymakkal megrakott zöld tölgyfaág keretezi. A 12 aranymakknak külön jelentése is van: a középkorban Nagybajomot 12 kisebb település vette körül, melyek a török hódoltság után javarészt elpusztultak, területeikkel Nagybajom határába olvadtak be. Ezek emlékét őrzi a tizenkét aranymakk.

A pajzs fölött három bástyából és rovátkolt falakból álló ezüst falkorona Nagybajom egykori erősségeinek, a bajomi és Korotna-várnak emlékét őrzi, jelenleg a település városi rangját tükrözi a címerben.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei