Nagybánhegyes község címere

Nagybánhegyes község címere hullámos vonalvezetésű. A pajzs közepén fűcsomót formázó vágással két részre osztott, egyenes állású, csücskös talpú pajzs, melynek felső, kék színű mezejében természetes színű, (heraldikailag) balra forduló gólya áll, alsó, zöld színű mezejében pedig három, összefonódó arany búzakalászt egy-egy aranypaprika fog közre.

A címer szorosan vett fogalmához ugyan nem tartozik, de kiegészítő elemként alkalmazható a pajzs alatt elhelyezkedő devise (jelmondat), amely zöld színű, hullámos szalagon mutatja a település nevét, aranybetűkkel.

Nagybánhegyes község
Kép: kate-travellerPanoramio

A pajzsmező felső részében, a kék mezőben álló, természetes színű gólya az alföldi táj jellegzetes madara (nem túl gyakori címerállata a magyarországi heraldikának, éppen ezért példaértékű és nagyon hálás dolog, ha egy település a szimbólumának választja). A zöld mezőn álló madár lába alatt zsombékot, illetve fűcsomót formáz a vágás.

A magyarországi községi címerek szinte elengedhetetlen részének tekintett, a mezőgazdasági tevékenység valamely ágára utaló növény vagy eszköz megjelenítése természetesen Nagybánhegyes címerében is helyet kapott. A gabonatermesztésre a pajzs alsó részében, a zöld mezőben középen elhelyezett összefonódó három arany búzakalász utal, amit két oldalról a község még jellegzetesebb kultúrnövénye, egy-egy aranypaprika fog közre.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei