Nagyberény község címere

Nagyberény község címer álló háromszögű pajzs, melynek zöld mezejében lebegő helyzetű, száránál keresztbe tett jobb haránt irányú ezüstkulcs és bal haránt ezüst nyílvessző, melyeket a metszéspontjukban aranykorona gyűrűz, amely fölött lebegtetett liliomvégű arany latin kereszt, a korona alatt lebegtetett, leveles arany szőlőfürt látható. A címerpajzs alatt lebegő, hármas tagolású, fecskefarok-végződésű íves aranyszalagon fekete nagybetűs Nagyberény felirat olvasható.

Nagyberény község
Kép: csurgo.sPanoramio

Szent István Koppány leverése után a kabar eredetű berény törzset telepítette ide, innen kapta nevét a település. Már a XII. század végétől kezdve vannak itt királynéi szőlőbirtokok, ahol elsősorban a királyné pincemestereinek és kulcsárainak voltak földjeik. A település középkori történetére utalnak elsősorban a címer elemei is, a szőlőfürt, a kulcsárokat jelképező kulcs, a királynéi birtokot megjelenítő korona, valamint a berény törzsre utaló nyílvessző. A lakosság vallásosságát jelzi a kereszt, amely azáltal, hogy liliom végződésű, utal az itteni templom védőszentjére, Szent Imrére is.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei