Nagyberki község címere

Nagyberki címere álló kék háromszögű pajzs, hullámosan vágott ezüst pajzstalppal, melynek középső hullámtetőjén jobbra fordult ezüstdaru áll, jobbjával jobbra lengő vörös zászlót tart, amelyen ezüst, apostoli kettős kereszt látható. A daru feje fölött liliomos aranykorona lebeg. A címerpajzs alatt lebegő, hármas tagolású, íves kék szalagon fekete nagybetűs Nagyberki felirat olvasható.

Nagyberki község
Kép: Panda79Panoramio

A címerben az ezüst pajzstalp a Kapos-folyót jelképezi. A település kiemelkedő épülete a műemlékként nyilvántartott Vigyázó-kastély, melyet 1760-ban építtetett a Schmidegh család, és az 1860-as években került a Vigyázó család tulajdonába, napjainkban pedig a Somogy Megyei Levéltár legújabb kori osztályának ad helyet. A Vigyázó család címerében látható darumadár, az éberség jelképeként, a kultúra ápolására, őrzésére is utal. Az aranykorona a Nagyberkivel 1950-ben egyesült Kisberki egykori pecsétjéből származik, és egyben kifejezi a település egységét.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei