Nagybudmér község címere

Nagybudmér község címerének alsó csücskében aranyszínű, lobogó címerszalag, benne nagy fekete betűkkel a település neve: NAGYBUDMÉR. Balra és jobbra az az évszám (1291), amikor Budmér nevét először említették az írott források.

  • A pajzs felett balra és jobbra induló címertakaró a pajzs alsó részéig nyúlik le. Jobb oldala aranyszínű, bal oldala piros, kontúrjai fekete vonalakkal kiemelve. A pajzs felett aranyszínű korona jelzi, hogy a település már a Magyar Királyság megszűnése után létezett. A koronában három piros, kettő zöld kő. A pajzs alsó és felső harmadában vágott.
  • Alsó harmada zöld, átlós fekete vonalakkal jelölve. A zöld szín és a fekete vonalak jelzik a földet, amelyből a település lakossága élt. Kék, hullámzó vízfolyás, amely mutatja, hogy a faluban, illetve tágabb környezetében vannak vízfolyások.
  • A pajzs felső része kék színű. Benne fekvő, ezüstszínű kard a Batthyány család címerében lévőhöz hasonló. A kard jelzi azt is, hogy a török hódoltság kezdeti időszakában a település lakossága kisebb harcokban ellenállt a hódítóknak.
  • A kardtól balra és jobbra két nyolcágú, sárga színű csillag, mint a település 1767-es pecsétjében. A két csillag jelzi a településen élő nemzetiségek több évszázados békés egymás mellett élését is.
  • A pajzs középső vágott része piros. A földből háromágú, sárga színű búzakalász emelkedik ki, mint a település 1767-es pecsétjében, balra és jobbra zöld levelű és piros termésű szőlőindák jelzik, hogy a falu népe szőlőtermesztéssel és borkészítéssel is foglalkozott. A búzakéve és a szőlőindák felett, jobb oldalon élével lefelé forduló, stilizált, ezüstszínű eke, bal oldalon élével lefelé forduló, stilizált ezüstszínű csoroszlya. Felettük három, sárga színű virág, mint a település 1797-es pecsétjében.
Nagybudmér község
Kép: BoYLeRPanoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei