Nagyér község címere

Nagyér község címere pajzs alakú, középen hasított, a jobb oldala háromfelé vágott.

 • A jobb oldali felső vörös mező alján ezüstszínű szalag lebeg, felette négy szál arany búzakalász és két oldalt egy-egy zöld tölgyfalevél.
 • Zöld mezejében vörös hagymafej dől balra.
 • Az alsó vörös mezőben három arany dohánylevél, alatt keresztbe arany dohányfűzőtű és arany nyílvessző.
 • A bal oldali mező kékkel és zölddel vágott. A felső, kék mezőben vörös tetőzetű, fekete kapujú, jobb oldali tornyú aranytemplom foglal helyet, vörös toronysisakján nyolcágú aranycsillaggal.
 • Az alsó, zöld mezőben ötágú (három, zafírokkal ékes levél között két ezüstgyöngy), vörös bélésű, nyitott, arany leveles korona lebeg, melyet alulról aranyos markolatú, ezüstpengéjű egyenes kard döf át.
 • A pajzs alatt aranyló makkokkal díszlő zöld tölgyfalombok keresztezik egymást.
Nagyér község
Kép: szpmihalyPanoramio

Nagyér címere feleleveníti a település múltjának jellemző elemeit, így beszélő címernek (tessera loquens) tekinthető.

 • A pajzsfő ezüstszalagja magára a Nagyér-patakra utal, amely a táj életében hajdan igen jelentős szerepet játszott, partján őstölgyessel (melyet a két levél, illetve a pajzsot övező ágak jelenítenek meg). A négy gabonaszál emlékeztet arra, hogy itt már a neolitikum óta a megtelepedő emberek legjobb megélhetését a gabonakultúra biztosította.
 • Az aranyló dohánylevelek mutatják, hogy a török kiűzését követően az újratelepülő népesség elsősorban dohánytermesztéssel foglalkozott, gányó mivoltukat idézi a dohányfűzőtű is. (Megjegyzendő: a dohánylevelek fűzőtűkkel szerepelnek már a község legkorábbi - XIX. század közepi – pecsétképében is). A vörös mező az életigenlés, az élni és fennmaradni akarás kifejezője.
 • A középső és jobb alsó zöld mező a fő termelési ágra a mezőgazdasági tevékenységre utal, a benne lebegő vörös hagymafej pedig a méltán világhírű helyi termelvény szimbóluma.
 • Az arany nyílvessző arra hívja fel a figyelmet, hogy megtelepedtek itt a magyar honfoglalók is, és lakott hely volt váltakozó tulajdonosokkal az egész középkor folyamán. Legnevezetesebb birtokosai a Majláth grófi család tagjai voltak, nevükhöz fűződik az újratelepítés utáni élet beindítása, s a magyar korona fegyveres szolgálata, melyet címerükben – ahonnan emléküket idézve a motívumot átemeltük - a koronán átnyúló pallos jelképezett.
 • A kék mezőben aranyló templom, tornyán a nyolcágú aranycsillaggal jelzi, hogy a község lakossága többségében reformátusvallású, s eleven hitéletet él.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei