Nagygyimót község címere

Nagygyimót község címer hullámos ezüstpólyával vágott álló, csücskös pajzs.

  • Felső mezejében három, lebegő, nyitott kapus, egyablakos, egytornyú ezüsttemplom, a középső fölött lebegő arany latin kereszt, jobb felől lebegő ezüst Luther-rózsa, benne vörös szív ezüst latin kereszttel, bal felől lebegő nyolcágú aranycsillag.
  • Alsó (vörös) mezejében lebegő lombkoronán álló, jobbra fordult aranygriff, jobb mancsában kivont ezüstszablyával, baljában három szál, vörös közepű ezüstrózsával, oldalt 8-8 /1-2-1-2-2/ aranybizáncival megszórva.

A pajzs élén ékköves, háromágú lombkorona nyugszik, alul kék szalagon aranybetűkkel a község neve: NAGYGYIMÓT.

Nagygyimót község
Kép: ?? Gy?ngyi ??Panoramio

A három templom a fölöttük lebegő jelképekkel a református, a katolikus és az evangélikus felekezetekhez való tartozást, valamint a három templom meglétét jelenti. A hullámos ezüst (fehér) pólya a települést átszelő Séd-patakot szimbolizálja. A koronán ágaskodó griff (az Esterházyak jellemző címerállata) jelképezi, hogy a település egykor Esterházy-birtok volt. Az elszórt aranyérmék, amelyeket bizáncinak nevezünk, díszítő, térkitöltő szerepet játszanak, a vidék egykori gazdagságára utalnak, A pajzs élén látható lombkorona a Kisgyimóton honos nemesi lakosságnak állít emléket, díszes befejező motívum.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei