Nagyiván község címere

Nagyiván község címere kékkel és zölddel vágott, csücskös talpú, szimmetrikus, reneszánsz pajzs, aranykerettel. A felső mező (a címerpajzs 5/7 része) kék, a pajzstalp zöld színű.

  • A pajzs felső kék mezejében a bal mellső lábával fecskefark talpú, aranykeresztes, piros lobogót tartó, a lobogóra tekintő, jobbra lépő ezüstbárány látható.
  • A pajzs alsó zöld mezejében egy balra néző magyar szürke szarvasmarha.
  • A sisakról kívülről kék, belül zöld színű, díszesen vagdalt, térben ábrázolt sisaktakaró hull alá. A sisaktakarót ötleveles, aranykorona rögzíti a szembetekintő, fémszínű, rostélyos sisakhoz. Az oromdíszek szimmetrikusak.
  • A címert csőrével és jobb, illetve bal lábával két oldalt gólya tartja.

A címer alatt hullámosan tekeredő, kívül zöld, belső oldalán kék színű, egyenes végű, középen 1277 feliratú szalag található. A szalag felirata és körvonala arany.

Nagyiván község

A vágott címer mázai utalnak a végtelennek látszó pusztára (kapcsolódás a Hortobágyhoz). A bárány címerkép (hajdani bélyegzőnyomat alapján) vallási eredetű, kapcsolódik a település nevéhez: Szent Iván (Keresztelő Szent János) mondotta Jézusról: - Nézzétek ott az Isten báránya, aki elveszi a világ bűneit -, vagyis legyőzi a bűnt és a halált a feltámadásával. A felemelt zászló a győző uralkodó jelvénye. A címert tartó állatok a település arculatát és hangulatát befolyásoló környező élővilág tiszteletét hivatottak jelképezni. A címert Papp Imre grafikus tervezte.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei