Nagykőrös város címere

Nagykőrös város címere aranyszegélyű álló pajzs vörös mezejében, zöld pázsiton, zöldellő természetes kőrisfa. A címerköpeny felső részén aranyszínű barokk díszítés, amelyről mind a két oldalon zöld levélfonadék csüng le. A pajzsra lebegő ötágú aranykorona van helyezve.

Nagykőrös város
Kép: Berezvai LászlóPanoramio

A kőrisfa a város környékén található kőrisekhez kapcsolódik, amelyről a város is kapta a nevét, s hagyományos városi jelkép, a múlthoz való ragaszkodást fejezi ki. Az ötágú korona az 1696-os pecsétlenyomaton még nem jelenik meg, de valószínűsíthető, hogy a XVIII. sz-ban került bele. Ebben az időben jobbágysorba kívánták süllyeszteni a várost, azonban Mária Teréziának köszönhetően ez nem valósult meg. Ettől az időtől kezdve találjuk a címer fölött az ötágú koronát, amely az uralkodóhoz való hűség jelképe, de nem királyi korona, inkább uralkodóinak lehet tekinteni. A zöld szín a fa természetes színe, a pirosat pedig gyakran választották más címereknél is kísérő színnek.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei