Nagylengyel község címere

Nagylengyel címere álló, kerek talpú, arannyal szegélyezett kék pajzs. A pajzstalpon zöld hármas halom, melyre ezüstkutya támaszkodik, szájában aranyszínű, égő fáklya. A pajzsban - jobbról balra - annak vonalát követve aranysárkány fonja körbe a kutyát.

Nagylengyel község
Kép: Mata HaryPanoramio

Nagylengyel címerén a kék az ezüstszín és a sárkány az itt birtokos Sárkány családra, annak címerére, az égő fáklyát tartó kutya a templom védőszentjére, Szent Domonkosra utal, ám az égő fáklya utalhat az olajmezőre is, míg a hármas domb egyrészt a nemzeti címerre emlékeztet, másrészt a települést övező göcseji dombokat kívánja jelképezni.

A kutya motívum magyarázatát Szent Domonkos legendájában kell keresnünk. Eszerint édesanyja, amikor még a szíve alatt hordta, álmában egy, a szájában égő fáklyát hordozó kutyát látott, s amerre az állat szaladt, mindent felgyújtott maga körül. A lelkiatya aztán azt mondta az álmát elmesélő anyának, hogy fia olyan hűséges lesz az anyaszentegyházhoz, mint a jó kutya a gazdájához, s a szíveket Krisztus szeretetére fogja gyullasztani. A település templomának oltárképén is látható a kutyaábrázolás.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei