Nagylók község címere

Nagylók község címere álló, hegyes talpú pajzs, melynek vörös mezeje diagonális dongaívekkel, kékkel süvegelt.

  • A jobb (vörös) mezőben ezüst kettős kereszt,
  • a bal (vörös) mezőben stilizált aranyliliom lebeg.
  • A süvegelés kék mezejében ezüsttel fodrozott zöld vízen aranyos gálya kibontott, vörös vitorlákkal jobb felé halad.

A pajzs felső élén enyhén jobbra forduló, aranyszegélyű, természetes színű csőrsisak helyezkedik el, nyakában aranyszalagon aranymedállal. A sisakon háromágú, rubinokkal és zafírokkal ékesített leveles korona van. A foszlányok jobbról zöld és arany, balról kék és ezüstszínűek.

Nagylók község
Kép: The Slacker SmackerPanoramio

Mivel a település neve szláv eredetű, így az Árpádok címerében már szereplő kettős (lotharingiai) kereszt felvétele indokoltnak látszott. A stilizált arany liliom az első, név szerint is ismert lakosra utal, s a település 14. századi felemelkedését szimbolizálja.

A település felvirágoztatásáért igen sokat tett a múlt század második felében gróf Zichy János, akinek védőszentje, a vízen járók és vízimolnárok oltalmazója, Nepomuki Szent János volt. A kibontott vitorlázatú gálya az ő pecsétgyűrűjén szerepel, de egyben azt is bemutathatja, hogy a község kiállva az évszázadok nagy megpróbáltatásokkal járó viharait, ma is céltudatosan halad céljai felé; ezért került a vitorlás hajó a kékkel süvegelt mezőbe. A sisak a nagy világégések helyi hősi halottainak emlékét idézi, a települési autonómiát pedig a korona jelzi.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei