Nagymányok város címere

Nagymányok város címerének alakja kerek talpú, osztott, mesteralakos pajzsfővel. A pajzsfőben világos kárminvörös alapon ezüstfonat, a vágás alatt főmotívumként kobaltkék alapon hatágú aranykoszorú található, az ágak végén három-három elliptikus levéllel.

Nagymányok város
Kép: vgabiPanoramio

A koszorú növényi motívumának alakjául a bibliai balzsamfa szolgál. A Dunántúlon és a Mecsekben honos aranyesőfa ága és levélosztása a balzsamfával megegyező, így ez a motívum egyebek közt a falu helyrajzához is köthető. A koszorú a falut jelenti, a hagyományok megőrzését, a körbehajlított ág, a koszorú fonatszerű ábrázolása jelképezi a tatárdúlás, valamint a török hódoltság után megújuló települést.

A kék a szabadság színe, az arany a régmúltat jelenti. A pajzsfőben szereplő piros és a vágás alatti kék együttesen Tolna megye hagyományos színe. A piros alapon megjelenő ezüstfonat az ipari jelenlétet szimbolizálja, a pajzsot körbevevő fekete szín azt a szénbányászatot és brikettipart, amely egészen a közelmúltig a község fejlődésében meghatározó jelentőséggel bírt. A pajzsfőben a fonat jelenti a községben meglévő zárdát, ugyanakkor utal a községben élő magyarok és németek összefonódására, egymásra utaltságára is.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei