Nagypall község címere

Nagypall község címere álló, háromszög alakú hasított pajzs. Kétharmad része, a pajzs jobb oldala kék színű. Az egyharmad résznyi bal oldal ezüst (fehér) színű.

  • A jobb oldali kék mezőben a pajzsfő és a pajzsderék elején és közepén három álló búzakalász arany (sárga) színű képe látható, az alatta lévő, lebegő, arany (sárga) színű, élével a pajzs alsó része felé álló ekevasból kinőve. Az ekevas a pajzsderék elején és közepén helyezkedik el, hegyével belóg a pajzsderék ezüst (fehér) színű, hasított bal oldali mezejébe.
  • Az ezüst (fehér) színű bal oldali mezőben (a pajzsfő hátsó részében és a pajzsderék bal oldali részében) egy zöld színű, álló szív alakú levél található. A pajzstalp közepén ugyancsak zöld színű, domború ív látható. Az ív kb. a pajzstalp közepének alsó egy harmad részét fedi zöld foltként. Ez az ív, mely a foltot körülhatárolja, a pajzs jobb oldalától a bal oldal hasításáig kissé emelkedik.

A címerpajzs felett ún. csőrös sisak látható. Az arany (sárga) színű sisakon arany (sárga) színű, ötlombú a sisakkorona. A sisaktakaró a koronából indul ki, kívül kék, belül arany (sárga) színe megegyezik a címerpajzs színével. A címerpajzs alatt lebegő, íves arany (sárga) színű szalagon kék felirat olvasható, a község neve: Nagypall.

Nagypall község
Kép: Balázs NagyPanoramio
  • Elhelyezését tekintve a főhelyen a szántóföldi termelésre utaló jelek kerültek: az ekevas és a három búzakalász, álló száron. A búza az állandóan újjászülető élet szimbóluma, ami a földbe vetett mag állandó újjászületésével, kicsírázásával függ össze.
  • A három búzakalász sem véletlen. Hiszen a három nemcsak kiemelt népmesei szám, nemcsak mítoszokban, népdalokban szerepel, hanem az egyik legfontosabb szakrális érték is. A népi megjelenési formák mellett(három testvér-, kívánság-, próba-, élet stb.) köznyelvi alkalmazását is jól ismerjük: három a magyar igazság, három a tánc stb.
  • Szakrális jellegét tekintve utal a múlt-jelen-jövő hármasára, a Szentháromságra, a három bibliai pátriárka, a három isteni erény fogalmára is. Mindezek okán is lett központi jellé a címerben. A hasított pajzson a levél a növényzet, az élet, az évenkénti megújulás jelképe.
  • A címer alapszíne a kék. Ez a szín az ég, a levegő, a víz színe. A tisztaságot, az igazságot, a hűséget jelképezi. A hasított pajzs bal oldali mezője ezüst-fehér színe az ártatlanság, a boldogság, a megvilágosodottság színe. Jelképe az isteni fénynek, a tökéletességnek, a tisztaságnak is.
  • Az aranyszínű (sárga) búzakalászok és az ekevas a hit, az erény, az erkölcsösség, az értelem, az ész, és az örökkévalóság szimbólumai. A zöld levél és domb a tavasz, a feltámadás reményének, az Édennek, az újjászületésnek a színe.
  • A címerpajzs feletti sisak és a pajzs mögötti díszítés utal a heraldika korai évszázadaira, a község régebbi életére. A sisak az ún. csőrsisakok típusába tartozik. A díszítés (sisaktartó) színeivel, lendületes formájával a klasszikus hagyományokat követi.
  • A címer összhatásában a fémek és színek által egyszerű, tiszta képet mutat. Középpontban az eke, a búza és a falevél motívumával. Egyszerűségében is színes és érdekes, díszítésekkel kellőképpen mozgalmas is - tükrözve ezáltal egy ilyen kis település életének állandó és ugyanakkor örökkön alakuló, változó mozzanatait.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei