Nagypeterd község címere

Nagypeterd község címere pajzs alakú, csücskös talpú pajzs barokkos változata. A pajzs alakja azonos a település volt földesurainak, az Eszterházy család címerének címerpajzsával.

Címerpajzs kívül vastagabb, belül vékonyabb fekete vonallal keretes. A keret és a pajzsmező egésze mély piros színű. Pajzsmezőben talpas, barokkos váza, mint a település 1774-es, első ismert pecsétjében. Két, a szárán összekötött pálmaág között barokkos váza, melyből középen és két szélén virágok emelkednek ki. A talp barna és világosbarna színű. A barokkos váza világosbarna, benne sötétbarna díszítések. Szélei vékony fekete vonallal kiemeltek. Barokkos vázában a zöld színű hármas halom, mint ősi magyar jelkép, ez egyben utal a földre, a föld termékenységére, arra, hogy az itt élők foglalkozása a múltban elsősorban földművelés volt. Hármas halom közepéből emelkedik ki a barna törzsű életfa, alul aranyszínű, a pávatollhoz hasonló motívum, felül két-két barna színű ág zöld levelekkel, barna színű termésekkel, legfelül balra és jobbra egy-egy sárga színű tulipán, alatta egy-egy zöld levéllel, felül az életfákra jellemző sárga színű rózsa.

A pajzs alatt sárga színű, lebegő fecskefarok-végződésű szalagon a település neve olvasható, a szalag egyik szélén 12, a másik szélén a 96 szám látható.

Nagypeterd község
Kép: J.T.HPanoramio

A Peterd helynév a Péter személynév -d képzős származékából keletkezett. A Nagy- előtag Kispeterd előtagjával van korrelációban, vagyis szerepe megkülönböztető, és utal a két település közötti nagyság különbségére. Nagypeterd első ismert pecsétje 1774-ből származik. A sigillum 17x25 mm-es ellipszis.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei