Balatonszentgyörgy község címere

Balatonszentgyörgy címere alul félkörívű, talpas címerpajzs, kék mezejében a fehér lovon ülő Szent György egy zöld színű, vergődő sárkány szájába döfi a lándzsáját. A lándzsa végén a vágott zászlóban és a lovas mellvértjén piros latin kereszt látható. A páncélzat ezüst, a lótakaró vörös színű, melynek szegélye és Szent György glóriája arany. A lovas és a sárkány figurája jobbról balra mozog. A címerpajzs alsó ívét követve stilizált kódex-betűkkel a község neve: BALATONSZENTGYÖRGY olvasható.

Balatonszentgyörgy község
Kép: Tüskés Balázs (Tüsy)Panoramio

A település a Szent Györgynek szentelt templomáról kapta a nevét, amely egykor a mai temető területén állt. A címer alapmotívuma a település névadójának, sárkányölő Szent Györgynek a csodatette. Balatonszentgyörgy már a honfoglalást követően lakott település volt. Ezt kívánta érzékeltetni a címer készítője azzal, hogy a ló alakját a magyarok által tenyésztett és használt, kisebb méretű vadlóéról mintázta. Hasonló gondolattal találkozhatunk a középkori magyar Szent György ábrázolásoknál is, melyeknél a lovak alakjai a magyar ló kis testű, könnyű formáit mutatják.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei