Nagyvarsány község címere

Nagyvarsány község címere reneszánsz vonalvezetésű csücskös talpú pajzsforma. Felső csúcsaiban csapott, vékony ezüstkerettel szegélyezve a történelmi korok címereit idézi. Az egykori királyi hűbéri birtok voltára utal a címerpajzs felett nyitott, rubinnal és zafírral kirakott ötágú arany lombkorona. A pajzs haránt vágással, illetve alul két benyúló ékkel harmadoltan, öt részre osztható. A címerpajzsot az alatta lévő ezüst szalagdíszen fekete betűkkel a "NAGYVARSÁNY” felirat zárja le, s teszi teljessé. Két oldalról pedig, jobbról vörös-arany, balról kék-ezüst címertakaró öleli körül.

  • Az első, jobb felső kék mező közepén ezüst-fekete színekkel a község legrégebbi temploma áll, melyet a 15. század első felében gótikus stílusban építettek. Ez a keresztény hitvilághoz való tartozást szimbolizálja.
  • A második, bal felső aranymező közepén a község 1849-ből fennmaradt pecsét motívumai, az őshonos mocsáritölgy, s két oldalán az isztike és az ekevas. A megcsonkított ágú, újból lombot hajtó öreg fa a megújulás és élni akarás jelképe, s egyben utal arra is, hogy a község lakói már a régmúlt időktől fogva területeket foglaltak el, az akkor még összefüggő erdőségektől a mezőgazdálkodás számára.
  • A harmadik, az alsó zöldmezőbe jobbról benyúló ezüstszínű ék közepén szereplő alma, és a balról benyúló ezüstszínű ék közepén szereplő gabona termesztése ma is meghatározó szerepet játszik a község megélhetésében. A piros alma nem csak a jellemző haszonnövény, hanem a bibliai örök gyümölcs szimbóluma is. A zöldmező közepén a két ezüstszínű éket összekötő kék hármas hullámvonal a Tisza-menti település emberének a folyóhoz fűződő kapcsolatára utal.
Nagyvarsány község
Kép: david.mercsePanoramio

2000-ben, a Millennium évében készült el Nagyvarsány címere, melynek megalkotásánál alapvető szempont volt, hogy az új címer hűen tükrözze a község eredetét, múltját és fennmaradásáért folytatott küzdelmét.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei