Napkor község címere

Napkor község címere vörössel és kékkel négyelt, álló, csücskös talpú pajzs.

  • Az első mező vörös mezejében jobbra forduló zöld sárkány a saját farkába harap, általa kerítve középütt, jobbra megdőlt aranyló latin kereszt lebeg, a mezőben fent jobbra és balra egy-egy nyolcágú, a sárkány alatt pedig hatágú ezüstcsillag ragyog.
  • A második mező kékjét vörös szalag osztja, melyen stilizált, fekete súlyokkal kiegyensúlyozott kéttányéros vörös mérleg csüng, mellette balról fekete ruhás, fekete kalapos, ezüst ingujjú parasztlegény lebegve lép jobbra, felemelt jobbjában és csípő tájt tartott baljában egy-egy arany dohánylevelet tart.
  • A harmadik mező kékjében szembeforduló, vörössel fegyverzett, kiterjesztett szárnyú aranysas néz jobbra.
  • A negyedik mezőben fekete bölény lebegő figurája ugrik jobbra, bal haránt irányban aranylándzsától átverve.

A pajzs felső élén fekete és vörös bélésű természetes színű pántos tornasisak nyugszik, nyakában aranyszalagon vörös medállal. Az ötágú nyitott, arany leveles korona abroncsa rubinokkal és smaragdokkal díszített, a három levél egy-egy zafírral, közöttük a csonkok rubinnal ékesek. A foszlányok jobbról kék és ezüst, balról vörös és arany.

Napkor község
Kép: Zoltán Péter Fajkürti KürthyPanoramio

Napkor címere beszélő jelkép (tessera loquens), amely átfogja egész történetét.

  • Az első mező sárkánya Mátyás király korában került a települést sok évszázadon át birtokló Kállay család címerébe, s ennek emlékére emelték át Napkor címerébe. A kereszt a római katolikusokat, a csillagok a hajdan döntő többségű református lakosságot jelzik, a Dávid-csillag pedig arra utal, hogy a századforduló táján a községben élt zsidó vallású népesség is.
  • A második mező a község 18. századi pecsétképét követi, az akkor nagyon jelentős dohánytermesztést és kereskedést örökíti meg.
  • A harmadik mező a település legkorábbi nemzetségének, a Balog-Semjén genusnak állít emléket fő címermotívumuk beemelésével.
  • A negyedik mező pedig visszaenged következtetni a legelső lakosokra és birtokosokra, a bölényvadászokra, akik között szerepelt Napkor (Noncupul) a Napkor -Mezte nemzetség egyik névadója, akiről egyébként a falut is elnevezték.
  • A korona a község autonómiájának kifejezője, a foszlányok pedig a szorgalmas munkával megművelt föld termékenységét idézik.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei