Nemesdéd község címere

Nemesdéd község címere álló, csücskös talpú pajzs, melynek kék mezejében zöld halmon jobbra fordult, kettős farkú, aranyoroszlán áll. Felemelt jobbjában aranymarkolatú és keresztvasú ezüstszablyát tart, baljában levágott török fejet lógat. A pajzson lévő aranyrácsozatú jobbra fordult nyílt sisak koronájából a pajzsbéli oroszlán nő ki. A takaró jobbról kék-arany, balról vörös-ezüst.

Nemesdéd község
Kép: krelPanoramio

Nemesdéd mai címere megegyezik a község 1908 és 1949 között használt jelképével, melyet 1908-ban állapított meg az Országos Törzskönyvi Bizottság. A korábbi pecséteken mezőgazdasági motívumok szerepeltek. A címer a község egykori földbirtokosa, a nemesdédi Stephaich család címere alapján készült. A XVII. század végén tűntek fel a községben, mikor is az ott birtokos Imre családba beházasodott Stephaich Gáspár. A család országos szinten is ismertté tette a települést azáltal, hogy Stephaich Ferenc katonai érdemeiért a Mária Terézia-rend lovagja lett, és Nemesdédi előnévvel bárói rangra emeltetett.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei