Nemesgörzsöny község címere

Nemesgörzsöny község címere ívelt élű, egyenes oldalú, álló, gótikus pajzs, damaszkolt ezüstpólyával, illetve cölöppel negyedelve, boglárpajzzsal.

  • A pajzs 1. és 4. vörös mezejében lebegő arany malomkerék helyezkedik el.
  • A 2. és 3. vörös mezejében váltakozó szélességű három ezüstpólya.
  • A fekete alapú boglárpajzsban pedig két egymást keresztező, lebegő ezüstkard helyezkedik el, fölöttük lebegő, nyitott arany lombkorona.

A pajzs ívelt élén, vörös-fehér-zöld-fehér-vörös színű sisaktekercsen ékköves, arany, nyitott, háromlombos sisakkorona nyugszik. A pajzs alatt és mellett zöld színű gót betűkkel NEMESGÖRZSÖNY felirat és stilizált leveles ágak láthatóak.

Nemesgörzsöny község
Kép: I3orisPanoramio

A főhelyen lévő boglárpajzsban Alsó Görzsöny Község egyik régi pecsétjének ábrája látható, amely egy 1907. október 23-án keltezett közös helyhatósági bizonyítványon lelhető fel.

  • Az arany malomkerék a Tapolca-patakon egykor működtetett vízimalmokra utal, és egyben emléket állít a vidék messze földön híressé vált kiváló malomipari tevékenységének.
  • A különböző szélességű ezüstcsíkok (pólyák) a vidék folyóját, a Marcalt és a két kisebb vízbőségű Darza-patakot, valamint a kiszáradt Tapolca-patakot szimbolizálja.
  • A pajzs élén látható korona a település egykori birtokosaira és fenntartóira, valamint a község nevére utal. Alsógörzsönyben egykor 124, Felsőgörzsönyben 93 nemes élt.
  • A vörös szín az elmúlt korok tűzvésszel, véres harcokkal teli szenvedéseit jelképezi, a vörös-fehér-zöld színű sisaktekercs pedig a magyar nemzeti színeket reprezentálja.
  • A gótikus aláírás arra utal, hogy a települést már 1346-ban Gursun néven említik, tehát az elnevezés nem mai keletű.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei