Nemesgulács község címere

Nemesgulács község címere álló helyzetű, csücskös talpú pajzs, vörössel és kékkel vágva.

  • A felső (vörös) pajzsmezőben két egymásba fonódó arany szőlővessző lebeg. A szőlővesszőkön három arany szőlőfürt látható.
  • Az alsó kék pajzsmezőben egy kúp alakú zöld színű hegy emelkedik ki.

A címerpajzs felett egy szembenéző ezüstsisak látható, aranydíszítéssel. Az aranysisak-koronára könyökével egy behajlított, ezüstpáncélos kar támaszkodik. A páncélos kar hegyével bal haránt irányba néző aranymarkolatú ezüstszablyát tart. A címertakaró jobb oldala vörös, fonákja arany, bal oldala kék, fonákja ezüst.

Nemesgulács község
Kép: Gaál RóbertPanoramio

A község nevének "Nemes" előtagja arra utal, hogy a községet a középkorban, többségében kisnemesek birtokolták. Erre utalnak a címerpajzs nemesi heraldikára jellemző díszítményei (sisak, sisaktakaró). Nemesgulácsnak nagyon szép viaszpecsét-lenyomata maradt fenn. Az új címer ennek a régi címeres pecsétnek az ábrájából indul ki. A címeres pecsét pajzsában: a szablyatartó kar helyére a falu melletti Gulács-hegy és az itt termő borokat jelképező szőlő került.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei