Nemeskolta község címere

Nemeskolta címere vörös, csücskös talpú pajzsban zöld talajon álló, jobbra lépő ezüstoroszlán jobbjában varkocsos török fejet átszúró ezüstszablyát tart.

Nemeskolta község
Kép: János Horváth (renault25)Panoramio

Nemeskolta már 1907-ben a kúrialista nemesi községek hagyományait elevenítette fel, amikor az oroszlánt vette fel címerébe. A magyar heraldikát az "oroszlán heraldikájának" is szokták nevezni, mivel a nemesség az oroszlánban mindig a hősiesség és a nagylelkűség szimbolikus megjelenítőjét látta. A faluban már a XVIII. századtól birtokos volt a Vidos család. Tagjainak címeres pecsétjeiben a XVI. századtól a szablyát markoló oroszlán látható. Bár a Vidos címer pajzsa kék színű és az oroszlán arannyal van benne megfestve, valószínűnek látszik, hogy a községi pecsét mintája alapjául szolgált. Valószínű, hogy az 1907-es címeralkotáskor az azonosság kerülése miatt választották a pajzs vörös, és az oroszlán ezüst színezését.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei