Nemesnádudvar község címere

Nemesnádudvar község címere arannyal keretezett, csücskös talpú pajzs, kék mezejében az alábbi címerképek szerepelnek:

  • Pajzsfő - Sugárzó arany napkorong.
  • Pajzsderék - Stilizált, 3-3 tagú ezüst pincesor, vízszintes elrendezésben; ennek középrészéből indul ki egy arany szőlőfürt, melyet a szárából sarjadó két, ugyancsak arany szőlőlevél fog közre.
  • A pajzsderék, és a majd később említett pajzsláb címerképét mintegy összekötő ezüst – a szokásosnál hosszabb keresztszárú – latin kereszt.
  • Pajzsláb - Arany, úgynevezett „Ulmer Schachtel,, („ Ulmi doboz,,) stilizált képe.
Nemesnádudvar község
Kép: Mihály MondovicsPanoramio
  • A címeren látható pincesor Nemesnádudvar jellegzetessége.
  • A szőlőfürt és az azt keretező szőlőlevelek a mezőgazdasági gazdálkodást, ezen belül a szőlőkultúrát, mint meghatározó tevékenységet jelentik, a szőlő – pince – bor kapcsolatot kívánja kifejezni.
  • Az „Ulmer Schachtel” rajza a XVIII. századi betelepülés emlékét idézi fel. A németajkú telepesek csak Bécsig utaztak az „ulmi dobozzal”, onnan szárazföldön érkeztek; emiatt ábrázoltatott a hajó víz nélkül. Így csak szimbólumként jelenik meg.
  • A szokványostól eltérő arányú (hosszabb vízszintes keresztszár) kereszt: golgotai kereszt, a szenvedést, a megalázást szimbolizálja. A kereszt e formája a Magyarországi Németek címerében szerepel. A betelepülők magukkal hozták erőt adó hitüket. Végig hitték, hogy küzdelmük nem hiábavaló, s amikor a történelem vihara sokukat újra elsodorta, a szenvedés és a hit e szimbóluma ismét erőt adott. A kezdetet jelképező „Ulmer Schachtel”-t és a napkorongot összekötő kereszt nemcsak a szenvedést, hanem a nehéz, tisztességgel végzett munka megáldását is jelenti.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei