Balinka község címere

Balinka címere álló helyzetű, háromszögű címerpajzs, kékkel-vörössel negyedelt, a pajzs közepére egy kisebb fekete szívpajzs van helyezve.

  • Az első, kék mezőben szabályos zöld hármas halomból kinövő, stilizált, arany tölgyfa látható - két makkal és három levéllel.
  • A második, vörös mezőben, hullámos ezüstpólya felett stilizált arany malomkerék lebeg.
  • A harmadik, vörös mezőben egy aranykorona lebeg. A koronát fölülről lefelé, bal haránt irányban, egy aranymarkolatú ezüstszablya döfi át.
  • A negyedik, kék mezőben szabályos zöld hármas halomból kinövő stilizált háromágú aranyvirág látható - három ezüst ötszirmú virággal és áganként két-két aranylevéllel.
  • A középső szívpajzs fekete mezőjében felül egy-egy lebegő, egymással átlósan keresztbe tett, ezüstfejű és aranynyelvű bányászszerszám látható. A szerszámok alatt vörös lánggal égő ezüst bányászmécs lebeg.
Balinka község
Kép: dclarsonPanoramio

A címerpajzs négyes tagolása a község négy településrészét szimbolizálja.

  • Az első mező: Balinkát jelképezi, illetve a hármas halom és a stilizált tölgyfa a Bakony-hegység tölgyeseire utaló motívum.
  • A második mező: mai nevén Balinkabányát a középkori nevén Eszényt szimbolizálja. A hullámos ezüstpólya (sáv) a Gaja-patakra, a malomkerék az Eszény-puszta területén valaha működő vízimalomra utaló motívum.
  • A harmadik mező: a koronát átdöfő kard Mecsér-falut, mai nevén Mecsér-telepet jelképezi. A "mecsér" a szláv nyelvekben "kardkovácsot" jelent - mivel itt valamikor királyi fegyverkovácsok éltek.
  • A negyedik mező: Kisgyónbányát szimbolizálja, amely a középkorban szintén önálló falu volt. Kisgyón és környékének tájképi szépsége valamint az itt növő szép és védett növények miatt a "természetbarátok és a bakancsos turisták" paradicsoma lett. Erre utal a hármas halom és a stilizált virág. Végül, a középső szívpajzs: mind a négy településrészre jellemző és a bányászatra utaló motívumokat hordoz.

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei