Nógrádmarcal község címere

Nógrádmarcal címerpajzsa formáját tekintve klasszikus reneszánsz, ívelt idomokkal. Hármas osztatú, aszimmetrikus, a pajzstartó és a koronaelem stilizált szőlőlevél, holdarc motívummal. Színei: arany és bíbor.

  • A jobb felső pajzsmezőben bíborszínű katolikus kereszt, arany háttérrel, mely utal a település régmúltban gyökerező vallásosságára. Egy 1332-ben keletkezett pápai tizedjegyzékből kitűnik, hogy a falunak ebben az időben már katolikus temploma volt.
  • A bal felső pajzsmezőben bíbor alapon, termő szőlőtőke aranyszínben, emléket állít a szőlőtermesztésnek és a jó bor kultúrájának, amely még a XIX. században is meghatározta a környék arculatát. Később egy filoxéra járvány kipusztította az ültetvények jelentős részét. Az ellenállóbb direkt-termő fajták azonban ma is megtalálhatók a környéken. Egy korábban fellelt hiteles, 1821. évi pecséten a fő motívumok a szőlőfürt és a csoroszlya.
  • A címer alsó pajzsmezejében arany háttér előtt bíbor hármas halom szarvassal, három arany vízfolyással a település jellegzetes földrajzi környezetét és természeti adottságait hivatott szimbolizálni. A falut a Cserhát felől félkörben övező három jelentős magaslat a Kerekdomb (261 m), a Magas-máj (330 m) és a Nagy-kő (383 m) elhelyezkedésük sorrendjében. A három hegyről három patak folyik egybe, melyet a népnyelv Három-víznek nevez.
Nógrádmarcal község
Kép: ama3xPanoramio

A honlap szerkesztői mindent megtesznek azért, hogy a portálon közölt információk pontosak, frissek és teljesek legyenek, de előfordulhat, hogy hibáztunk. Ha Ön rendelkezik megfelelő minőségű és hiteles forrással, kérjük ossza meg velünk az ismereteit.

Itt írhat nekünk
Hirdetés

Booking.com

Megyék címerei

Megyék településeinek a címerei